Buraczane muffinki z czekoladowym nadzieniem

Niecodzienna odsłona buraka w formie słodkich muffinek.





Składniki:

25 dag ugotowanych buraczków ćwikłowych
20 dag cukru trzcinowego
5 gram kakao
17 dag mÄ…ki
8 gram proszku do pieczenia
3 jajka
¾ szklanki oleju
1 czekolada gorzka
tłuszcz do foremek

Wykonanie:

Buraczki obrać, pokroić i zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia, kakao, cukier i jeszcze raz zmiksować. Foremki sylikonowe posmarować tÅ‚uszczem, napeÅ‚nić ¾ foremki ciastem, uÅ‚ożyć pokrojonÄ… czekoladÄ™ i uzupeÅ‚nić resztÄ… ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni okoÅ‚o 30 minut. Po upieczeniu odstawić do caÅ‚kowitego wystudzenia.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: