Pyszne, cynamonowo pachnące ciasto z jabłkami. Idealne na jesień, rozgrzewające a zarazem delikatne. Polecam serdecznie, idealnie smakuje do popołudniowej kawy. 

Składniki (na formę 20 cm x 20 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnista)
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 3 jaja 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 kg antonówek 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka amaretto 
Jabłka obieram, kroję na mniejsze części i prażę z cukrem i amaretto oraz łyżeczką cynamonu do momentu aż się rozpadną. Miód rozpuszczam i mieszam z mlekiem, olejem, jajami i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Mąkę mieszam z łyżeczką cynamonu i proszkiem do pieczenia. Składniki suche mieszam z mokrymi i przelewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nakładam prażone jabłka. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę i dekoruję cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia. 




Brak komentarzy