Aromatyczny krem z pomidorów - bezglutenowy i wegetariański

bezglutenowy krem z pomidorów















Bardzo prosta w wykonaniu zupa, całkowicie wegetariańska a jednocześnie aromatyczna i esencjonalna. 
Najlepiej wykorzystać do niej pomidory Lima - mają bardzo mało ziarenek i soku a po zblendowaniu zapewniają odpowiednią gęstość. 
Przepis jest na dużą porcję - można oczywiście proporcjonalnie zmniejszyć całość.

Składniki:

2 kg pomidorów Lima - duże i podłużne
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
bazylia suszona - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
tymianek świeży lub suszony - 1/2 łyżeczki lub 4-5 gałązek
sól, pieprz, cukier
mielona papryka słodka - 1 łyżeczka
mielona papryka ostra - 1/4 łyżeczki

Pomidory naciąć na krzyż na czubku, wrzucić na wrzątek na minutę, wyjąć, wrzucić do zimnej wody i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki, wycinając twarde głąby.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek, bazylię i oregano oraz suszony tymianek. Podsmażyć chwilę i dodać pokrojone pomidory. Przykryć garnek i gotować do momentu aż większość pomidorów się rozpadnie. Dodać sól i pieprz. Jeśli używacie świeżego tymianku to należy go dodać do rozgotowanych lekko pomidorów.
Zblendować pomidory i podgotować jeszcze, dodać papryki i ewentualnie sól i pieprz. Dodać płaską łyżkę cukru. Podgotować chwilę i odstawić do przegryzienia się smaków.
Zupa powinna być odpowiednio słona ale też lekko słodka - taka ilość pomidorów jest dosyć kwaśna więc należy je zrównoważyć cukrem. Dosmaczyć solą i cukrem trzeba już według własnego uznania.


wegetariański krem z pomidorów

Podawać na gorąco, z grzankami ziołowymi i kleksem śmietanki 30%.

Smacznego 😋

Komentarze