piątek, 29 września 2017

Ciasto bananowe z chrupiącymi migdałami

Przepisów na ciasto bananowe jest mnóstwo. 
Sama piekłam chyba z czterech przepisów. 
Chciałam jednak, aby moje ciasto bananowe nie pachniało cynamonem -który uwielbiam- i nie smakowało imbirem.
Banany świetnie się sprawdzają w wypiekach są słodkie wilgotne i świetnie komponują się z innymi smakami. Same w sobie banany są trochę mdłe i mało wyraziste. 
Drogą eksperymentów upiekłam ciasto bananowe z lekką nutą cytryny i z chrupiącymi migdałami. 
Przewodnią nutą są jednak banany. 
Ciasto wilgotne, słodkie i szybkie do przygotowania. 
Polecam Wam ten przepis. 
Może i komuś z Was przypadnie do gustu. 
Pan mąż zajadał się tak po cichu że zostawił tylko okruszki.


Przepis na keksówkę.(Upiekłam w dłuższej i płytszej formie).
2 całe jajka
4 średnie mocno dojrzałe banany*
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ojeju
1/2 szklanki cukru (możecie dać odrobinę więcej jeśli lubicie słodkie)
1/2 szklanki migdałów w słupkach podprażonych delikatnie na patelni.
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
otarta skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić. 
Banany zmiksować z olejem, dodać jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz wanilię. 
Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Zamieszać do połączenia i dodać podprażone migdały. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja wysypałam wiórkami kokosowymi). Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Powodzenia.
* Banany powinny by mocno dojrzałe, ciemne, czarne nawet :)

2 komentarze:

  1. Wielbię wszelkie chlebki bananowe, i te z migdałami i bez. Najważniejsze by banany były przejrzałe i prawie brązowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaaak masz absolutnie racje. Nie napisałam tego w przepisie że banany muszą być bezwzględnie moocno dojrzałe. Dziękuję za komentarz i zwrócenie uwagi ;) :) :)

    OdpowiedzUsuń