Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa.

Widząc śliwki w cenie znacznie niższej niż kilka dni temu szukam w głowie inspiracji na pyszne ciasto.

I tak powstało- szybkie ciacho ze śliwkami idealne do weekendowej kawy 🙂

Składniki:

1 szkl mleka

30 g świeżych drożdży

4 czubate łyżki cukru

500 g mąki pszennej

100 g masła (1/2 kostki)

1 szczypta soli

2 jajka

Mleko podgrzewam aby było ciepłe, wlewam je do miski, dodaję drożdże i cukier. Mieszam odstawiam na 1/2 godziny.

Dodaję pozostałe składniki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wkładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Układam na ciasto śliwki pokrojone na ćwiartki.

Posypuję kruszoną zrobioną z 100 g masła, 1 szkl mąki i 1/2 szkl cukru.

Piekę w 180 stopniach przez 40 minut.

 

ciasto z kruszonka