sobota, 30 września 2017

TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI

Na wyjątkową okazję, ale również tak po prostu...bez okazji.Biszkopt, kremówka, świeże owoce...to zawsze musi smakować dobrze. Bardzo dobrze. Uwielbiam , a Wy?
Składniki:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 kubki po 330 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
dodatkowo:
2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA
plus:
200 g malin
250 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
*Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując
* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując.
* Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrajamy na 3 równe blaty. 
* Kremówki ubijamy na sztywno .. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. 
* Każdy blat nasączamy lemoniadą. 
* Masę dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie. 
*Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny. 

11 komentarzy: