piątek, 29 września 2017

Pasta paprykowo-orzechowa idealna do grzanek

Lubicie grzanki ? Jeśli odpowiedziałeś/aś sobie tak to ten przepis jest właśnie dla ciebie! Zamiast tradycyjnych, z masłem, z serem spróbuj do nich paprykowo-orzechowej pasty. Jest zdrowsza, ale i smaczna. Sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale też do kanapek, do naleśników i do czego tylko lubicie dodawać takie pasty. Spróbujcie koniecznie! :)



Składniki:
2 papryki czerwone
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki orzechów (użyte nerkowce)
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie:
Paprykę oczyszczamy z pestek, drobniej kroimy i miksujemy na tzw. papkę. 
Pestki słonecznika oraz orzechy miksujemy (ale pestki i orzechy oddzielnie) najlepiej takim młynkiem do kawy. Jeśli nie macie możecie użyć blendera, ale wtedy nie wrzucajcie wszystkiego od razu bo się może przegrzać blender. Kiedy już są zmiksowane orzechy i pestki słonecznika dodajemy je do miski ze zmieloną papryką, Wtedy mieszamy wszystko, a następnie używamy blendera by jeszcze raz wszystko dokładnie zmielić i połączyć. Na koniec doprawiamy do smaku. Smacznego ! :) 


Jeśli chcecie pastę użyć do grzanek to polecam kupić bułki bagietki, pokroić ją w plastry, a następnie podpiec w piekarniku. A następnie wyjąć i posmarować pastą. Mówię wam, to jest dobre!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger