czwartek, 28 września 2017

Pieczone ziemniaki zawijane w boczku

Ziemniaki to danie, który towarzyszy nam niemal każdego dnia. Czy to w zupie, czy jako dodatek do obiadu. Ten prosty produkt może również służyć za super przekąskę! Dziś wam pokażę jeden z takich pomysłów. Są to pieczone ziemniaki w boczku. Są pyszne. Idealnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako przekąska. Przez mięsny dodatek są dosyć syte. Są kaloryczne, ale są bardzo smaczne. Spróbujcie, a się przekonacie :). 

Składniki:
10 niewielkich ziemniaków
10 plastrów boczku
sól ziołowa Prymat

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy.
W garnku zagotowujemy wodę z 1 płaska łyżeczką soli. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy obrane wcześniej ziemniaki i obgotowujemy przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki hartujemy zimną wodą, by podczas zawijanie boczkiem się nie poparzyć.
Na blachę wykładamy papier do pieczenie. 
Ziemniaki owijamy plastrem boczku i układamy na blasze. 

Kiedy wszystkie ziemniaki zostaną wyłożone to obsypujemy je z wierzchu solą ziołową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem i pieczemy aż boczek ładnie się zarumieni. 

Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać do obiadu, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym. Napiszcie w komentarzu, czy lubicie takie przekąski :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger