Składniki :
4 skrzydełka z kurczaka ( może być również porcja rosołowa) :)
Ok 2,5 litra wody
1 średnia cebulka
włoszczyzna ( marchewka, piertruszka, kawałek selera, odrobinę pora )
7-8 sporych ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 torebka ryżu
3-4 łyżki smietany 18%
ok. 6 kulek pieprzu ziarnistego, 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe
sól, pieprz bądź vegeta do smaku .
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy oczyszczone skrzydełka. Gotujemy na niewielkim ogniu .
Gdy wywar będzie klarowny dodajemy obraną ,umytą i pokrojoną w paski włoszczyznę , obrany czosnek oraz opieczoną nad palnikiem cebulę.Dodaję również pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i sypię ok.1 łyżki soli lub vegety.
Przykrywam i gotuję na bardzo małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Starte i wyciśnięte ogórki (sok zostawiamy) podsmażam na łyżce oleju ok 2 minutek, ciągle mieszając. Dodaję do wywaru wraz z sokiem. Gotuje ok 10min na wolnym ogniu. Odlewamy ok 4 łyżki wywaru (posłuży do przyrządzenia zaprawy) Gdy odlany wywar lekko ostygnie dodaję śmietanę i płaską łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie mieszam .Do wywaru dodaję ugotowany ryż, i dolewam przygotowaną zaprawę. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki się połączyły :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki Wielkie za odwiedziny💖 Spodobał Ci się przepis? Zostaw komentarz 💐A może udostępnisz mój przepis na swoim profilu ?
Było by mi miło, a w ten sposób pomożesz w promowaniu mojego bloga :) :)