września 02, 2017

Ala' Langosz z gulaszem

Na jednej z grup był przepis na  Langosz:)
Zaciekawił mnie, więc sama spróbowałam go zrobić :)
Dodatkiem jest gulasz :)
Składniki na Langosz :
Składniki (4 porcje):
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250-300 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia

Składniki na gulasz :
40 dag mięsa gulaszowego
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki papryki w proszku słodkiej
2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
Sól, pieprz
250ml bulionu
2 łyżki mąki


Przygotowanie:
Langosz:
Do miseczki wlać 100 ml mleka, rozpuścić w nim drożdże, cukier. Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na 30 minut przykrytą ściereczką, żeby zaczyn zaczął pracować.
Gdy rozczyn jest gotowy w większej misce wyrabiamy ciasto - z zaczynu, pozostałej mąki, pozostałego mleka i soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdej rękami formujemy na stolnicy placek o grubości ok. 1 cm . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.
Smażymy na głębokim oleju . Może to być garnek lub duża patelnia :)

Gulasz :.
Mięso gulaszowe kroimy na średnie kawałki , doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni.  Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki.
Gdy nam się przesmaży, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem , dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy ok 40min.
Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.  Zagęszczamy 200ml wody z 3 łyżkami mąki :)

Langosza polewamy gulaszem :)
Smacznego :)

2 komentarze:

Dzięki Wielkie za odwiedziny💖 Spodobał Ci się przepis? Zostaw komentarz 💐A może udostępnisz mój przepis na swoim profilu ?
Było by mi miło, a w ten sposób pomożesz w promowaniu mojego bloga :) :)

Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰

Witam po ponad rocznej przerwie. Ile się działo , ile pozmieniało w moim życiu . Przez rok i siedem miesięcy mnie tu nie było :( w tym czasi...

Copyright © 2016 Domowa Kuchnia u Mamy , Blogger