środa, 27 września 2017

Chłopski garnek






Pogoda nas nie rozpieszcza, dni coraz krótsze i chłodniejsze. Wtedy sięgam po potrawy, które rozgrzeją i dodadzą energii.
Dziś jest to chłopski garnek. Kto nie zna to, jest to potrawa jednogarnkowa, sycąca i świetnie rozgrzewająca.
A do jej  przygotowania użyłam kiełbasy podwawelskiej Ekstra ZM Łuków.

Składniki:

450g kiełbasy Podwawelskiej Extra-ZM Łuków
2 średniej wielkości cebule
3 strąki kolorowej papryki
4 średniej wielkości ziemniaki
200g białej kapusty
200g pieczarek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
Sól  i nieco cukru do smaku
Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Pieprz cayenne w zależności jaką ostrość lubimy tyle dodajemy
4 szklanki gorącej wody
Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę poszatkować. Miałam pod ręką pieczarki i również je dodałam do potrawy. U mnie akurat maleńkie i poszły w całości większe pokroić w ćwiartki lub plastry.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć w pierwszej kolejności plasterki kiełbasy, następnie dodać cebulę oraz  paprykę. Chwilę razem smażyć.
Następnie poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki. W miedzy czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pieczarki, dodać do potrawy. Koncentrat rozprowadzić w wodzie, dodać do potrawy. Dodać przyprawy oraz zioła. Całość gotować na nie dużym ogniu do miękkości ziemniaków. 




                                                                  http://www.zmlukow.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz