Naleśniki dyniowe

Propozycja na dzisiejszą kolację to naleśniki. Dzięki wykorzystaniu dyni naleśniki są fajnie żółciutkie i ciekawe w smaku.

Składniki:
- 200 g dyni
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka z 1/2 cytryny
- szczypta przyprawy dyniowej
- szczypta soli
- olej
- ulubiony dżem

Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce i dodajemy jajka, śmietanę i mleko. Całość mieszamy i dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut a następnie smażymy naleśniki. Naleśniki możemy jeść same, bądź posmarować ulubionym dżemem.

 
 

Komentarze