środa, 27 września 2017

Łatwy tort dla małego piłkarza


Tak, tak , naprawdę łatwy! Najtrudniejszy był ten cukrowy but i przyznam się Wam, że ja pozbawiona zdolności manualnych go zrobiłam! Poświęciłam dwa wieczory i korzystałam z szablonów zakupionych na eBay. Wydruk jadalny zakupiony też na eBay.
Tort w stylu angielskim, bo i dla małego Brytyjczyka był robiony- syna naszych sąsiadów.
Razem z moimi najmłodszymi chłopakami kibicują drużynie z West Ham United. Tyle wiem- szczegółów nie rozumiem i nawet nie próbuje zrozumieć. Merytoryczną pomoc uzyskałam od pana męża, aby but był choć podobny do butów piłkarskich. 
Zabawa przednia była.
Tort w środku to tradycyjny biszkopt, nasączony lemoniadą i mascarpone z bitą śmietaną i dużo malin.
Biszkopt zabezpieczony kremem maślanym, aby masa cukrowa którą pokryłam tort się nie rozpuściła. Jubilat zachwycony a to dla mnie najważniejsze. 
Dzieci miały niezła zabawę.



Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. 
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części.
Krem 
250 g mascarpone
600 ml śmietany kremówki
3 łyżki lub więcej cukru pudru
450 g malin(można użyć mrożonych )
Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładki stabilny krem.
Masa maślana do posmarowania z wierzchu tortu(pod masę cukrową)
1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
400g miękkiego masła 
Mleko z cukrem pudrem zagotować do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, następnie dodajcie rozpuszczoną masę mleczno cukrową. Ucierajcie aż cały krem będzie biały i puszysty. Na koniec dodajcie sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie/ zmiksujcie.
Poncz to sok z cytryny i cukru
Będziecie potrzebować około 700g masy cukrowej (kupiłam gotową w markecie)

Wykonanie
Pierwszy blat biszkoptowy delikatnie nasączcie i posmarujcie częścią kremu. Poukładajcie maliny i przykryjcie kolejną warstwą biszkoptu. Postępujcie tak samo przy kolejnych warstwach biszkoptu. 
Złożony tort włóżcie do lodówki na 2 godziny, aby się porządnie schłodził. W tym czasie przygotujcie krem maślany do posmarowania z wierzchu tortu. 
Schłodzony tort posmarujcie dokładnie masą maślaną. Powinien być równy i wygładzony, aby masa cukrowa dobrze przykleiła się do tortu. Schłodzicie 45 minut. 
Rozwałkujcie masę cukrową na grubość 4-5 milimetrów i przełóżcie na schłodzony tort, zaczynając wyrównywać od góry delikatnie wygładzając. 
Dobra masa cukrowa będzie się ładnie poddawała naszym zabiegom. 
Wygładzać możecie specjalną packą, lub (ja używam) kawałka masy cukrowej. Musicie postępować delikatnie, aby masa się nie uszkodziła. 
Masę cukrową, która mi pozostała zafarbowałam barwnikiem spożywczym na kolor zielony i ozdobiłam dookoła. 
Zakryłam tym samym drobne pęknięcia. 
Cyferka zrobiona jest z izomaltu (cukierniczego środka słodzącego), ale można ją z powodzeniem zrobić z masy cukrowej. 
Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz