podrzybki_marynowane

 

 

 

podrzybki_marynowane

 



W tym roku prawdziwie wspaniały sezon dla grzybiarzy, aura odpowiednia, zbiory dorodne.

Młode małe grzyby najczęściej robię w occie, te większe, starsze suszę lub mrożę.

Podgrzybki świetnie nadają się do marynowania, młode, małe okazy marynuję w całości, przy większych do octu idą same kapelusze (nóżki do mrożenia).

Podgrzybki możemy marynować osobno, ale również z innymi gatunkami: borowikami, kozakami.

 

 

 

PRZEPIS NA PODGRZYBKI MARYNOWANE

Składniki na podgrzybki marynowane:

1 kg podgrzybków

0,5 szkl octu

2 szkl wody

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

liść laurowy

ziarno gorczycy

marchewka – opcjonalnie

 

Jak zrobić podgrzybki marynowane:

Podgrzybki oczyszczamy, myjemy.

Zagotowujemy wrzątek, solimy go, zakwaszamy łyżką octu, wrzucamy podgrzybki i marchewkę pokrojoną w plastry, gotujemy przez 7-10 min. Odcedzamy na sicie.

Do każdego słoika wrzucamy po listku laurowym i 1/3 ziaren gorczycy, napełniamy gorącymi grzybami.

Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i octem. Gorącą marynatą zalewamy podgrzybki i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.



 

 

 

 

podrzybki_marynowane