wtorek, 26 września 2017

KRUCHE ROGALICZKI Z MARMOLADĄ

Do przygotowania tych rogalików potrzebne są trzy tylko składniki.Rogaliki są przepyszne.Jako nadzienie trzeba użyć marmolady nie np.dżemu bo dżem wypłynie podczas pieczenia albo użyć powideł śliwkowych.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
szklanka śmietany 18%
250g masła lub margaryny
cukier puder do posypania
marmolada lub powidła

WYKONANIE
Margarynę lub masło trzymamy w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki wkładamy do miski lub wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto.
Cisto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz.do lodówki.Po schłodzeniu wyjmujemy dzielimy na cztery części,i każdą część wałkujemy na w miarę okrągły placek.Dzielimy go na osiem trójkątów.Na szerszej części trójkąta nakładamy po ok.łyżeczkę marmolady lub powideł i zwijamy.
Gotowe zwinięte rogaliczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.160C -funkcja termoobieg przez ok.25-30 minut.
Upieczone i ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.Gotowe!!!
SMACZNEGO!!!


2 komentarze: