wtorek, 26 września 2017

Indyk w sosie winnym z podgrzybkami

Po weekendzie na działce u ukochanych dziadków w Kuchni pachnie lasem...także przeze mnie ukochanym! :)
Leśne skarby w postaci okazałej ilości grzybów i trochę mniejszych zbiorów czeremchy okupują blaty i kawałek balkonu.
Małą część tych pierwszych, najmniejszych i najładniejszych (podgrzybków znaczy) dodałam dziś do sosu, w którym kąpały się kawałki indyka.
Sos na bazie białego wina z cebulą, czosnkiem i kawałkami suszonych śliwek to nie byle co!
Szczególnie wtedy, kiedy inspiracją staje się współczesny Mistrz polskiej kuchni, Karol Okrasa.
No i do tego wszystkiego urocze (wyglądają naprawdę pięknie!), podsmażone na rumiano świeże grzybki.
Całość bulgocze sobie w garnku, wypełniając dom i klatkę schodową od pierwszego piętra przyjemnym, ciepłym zapachem prawdziwej jesieni.
To jest takie danie, którym ciężko jest się nie zachwycić, nie wydać z siebie przeciągłego mmmmm i nie dać się pochłonąć smakom i zapachom.
Bo oto całkiem wytrawny początkowo sos o głębokiej grzybowej nucie przeplata się ze słodkimi śliwkami i cebulą w śmietance.
Mięso delikatne, że ojeja...i jak tu nie przepaść?
Podobno najbliższy weekend ma być ładny, więc czemu nie zaserwować sobie i najbliższym dania iście sezonowego, które zachwyca wszystkim...i może nawet zjeść to wszystko w ogrodzie lub na balkonie w złotych promieniach wrześniowego słońca? :)
Do tego kasza lub ziemniaki...co tam chcecie!







































Indyk w sosie winnym z podgrzybkami
Potrzebujesz:
  • 1kg mięsa z udźca indyka
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g świeżych podgrzybków
  • 150ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka sosu Worcester (może być maggi)
  • 1 łyżka masła
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200-250ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Indyka pokrój na kawałki wielkości karty kredytowej, dopraw solą i pieprzem.
2. Mięso obsmaż na patelni z każdej strony przez 1min. i przełóż do garnka.
3. Na tej samej patelni przesmaż cebulę pokrojoną w cząstki i pokrojony w plasterki czosnek - przełóż do garnka z mięsem.
4. Na tę samą patelnię wlej olej i podsmaż pokrojone w większe kawałki podgrzybki, dopraw pieprzem.
5. Kiedy grzyby zaczną się rumienić wlej na patelnię wino, sos Worcester i dodaj masło - gotuj przez około 5-7min. i przelej całość do garnka z mięsem.
6. Na tej samej patelni podgrzej delikatnie śmietankę i ciepłą przelej do garnka z mięsem.
7. Śliwki pokrój na pół i dodaj do mięsa.
8. Zalej całość wodą, dodaj 2 spore szczypty soli i gotuj na małym ogniu przez 1h.

Smacznego!



























Turkey in wine sauce with bay bolete mushrooms
Ingredients:
  • 1kg of turkey meat
  • 2 small onions
  • 2 garlic cloves
  • 300g fresh bay bolete mushrooms
  • 150ml white semi-dry wine
  • 1 tablespoon Worcester sauce
  • 1 tablespoon of butter
  • 8-10 prunes
  • 100ml of sweet cream 30%
  • 200-250ml of water
  • 2 tablespoons of oil
  • salt and pepper
Method:
1. Cut turkey into pieces of credit card size, season with salt and pepper.
2. Fry meat on the pan on each side for 1min. and put into the pot.
3. On the same pan, fry the onion, cut into pieces and sliced garlic - put into a pot with meat.
4. On the same pan, pour the oil and fry mushrooms cut into larger pieces, season with pepper.
5. When mushrooms start to be brown, pour into the pan wine, Worcester sauce and add butter - cook for about 5-7 minutes and put everything into a pot with meat.
6. On the same pan, gently heat the cream and pour it into a pot with meat.
7. Cut prunes in halves and add to the meat.
8. Pour in all the water, add 2 big pinches of salt and cook on low heat for 1h.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. W tym roku jeszcze nie jadłam grzybów, a podobno w lasach jest ich pełno! Muszę w końcu to nadrobić, może właśnie podobnym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybów jest naprawdę ogrom w tym roku ale trzeba dobrze wybrać porę, kiedy się idzie do lasu, bo czasami taki sam ogrom jest tam ludzi ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...