środa, 27 września 2017

Pyszny chlebek z dodatkiem żurku i czarnuszki


Hej!
Domowa piekarnia działa na pełnych obrotach. Dzisiaj następny pyszny chlebek. Niezwykle pachnący, bo ma dodatek żurku i czarnuszki. Do czarnuszki trzeba się przekonać. Ma swój specyficzny smak i nie każdy go toleruje. Całe szczęście,  że my nie mamy z nią problemów i używamy jej kiedy nam pasuje.

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki graham
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 szklanka żurku
  • 2 szklanki wody
  • 3 dag drożdży



Wszystkie składniki na chleb (oprócz drożdży) należy połączyć i odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na 6 godzin. Ciasto mieszamy w misce plastikowej, a ma być jak gęsta śmietana. Następnie drożdże mieszamy z odrobiną cieplej wody i wlewamy do ciasta. Dobrze wymieszane wlewamy do foremki i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze chleb w piekarniku na 30 minut niech sobie postoi w cieple, a potem można wyjąć z foremki do ostudzenia. Smacznego.

1 komentarz:

  1. hm... bardzo ciekawa propozycja. aż jestem ciekawa efektu w praktyce :)

    OdpowiedzUsuń