wtorek, 26 września 2017

Czekoladowy tort urodzinowy z solonym karmelem


Kolejny tort urodzinowy, ale tak to bywa jak się jest szczęśliwą posiadaczką szóstki dzieci. 
Tort na urodziny pierworodnego- 25 urodziny...aż mi trudno uwierzyć, że mój malutki chłopczyk jest już poważnym mężczyzną. 
Życzenie było takie aby był czekoladowy z solonym karmelem. 
Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu. 
Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami. 
Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością i fantastyczną zabawą dla młodszych dzieci, które brały czynny udział w ozdabianiu. Polecam !


Biszkopt - 20 cm tortownica
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. 
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na cztery części.
Krem z masła orzechowego i mascarpone 
250 g mascarpone 
200 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów)
opcjonalnie łyżka cukru pudru
Masło orzechowe wymieszać z mascarpone i jeśli będzie potrzeba dosłodzić.
Czekoladowy krem (ganache)
150 g gorzkiej czekolady
600 ml śmietany kremówki
2-3łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Śmietanę podgrzać i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Następnie wymieszać do uzyskania jednolitego czekoladowego sosu. Schłodzić conajmiej 3 godziny. 
Przed składaniem tortu ubić na stabilny krem
Ponad to będziecie potrzebować:
300g galaretki porzeczkowej
1/2 szklanki mocnego alkoholu 
1 mocne espresso (około 60 ml)
cukier do smaku
Drip z solonego karmelu
 (można użyć gotowej masy korówkowej ale nie będzie tak gęsta jak sos karmelowy)
1/4 szklanki wody
150 g cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki (double cream)
sól do smaku
Zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści. Na małym "ogniu" gotować nie mieszać (można potrząsać garnkiem ) aż masa przybierze złoty kolor
Zdjąć z "ognia" i delikatnie wlewać kremówkę cały czas mieszając- masa będzie się pienić. Posolić do smaku odstawić do ostudzenia.
Wykonanie
Na podstawkę ułóżcie pierwszy blat biszkoptowy. 
Nasączcie go alkoholem z kawą i posmarujcie cieniutko galaretką porzeczkową. Następnie 1/2 porcji masła orzechowego. Przykryjcie blatem biszkoptowym i ponownie nasączcie. Posmarujcie cieniutko galaretką porzeczkową i 1/2 części ganache czekoladowym. Przykryjcie trzecim blatem i ponownie posmarujcie galaretką, kremem orzechowym i na wierzch posmarujcie kremem czekoladowym(ganache) -zostawcie sobie trochę kremu czekoladowego na posmarowanie boków i góry tortu. Przykryjcie ostatnim biszkoptem nasączcie i odstawcie do lodówki aby się porządnie schłodził.
Schłodzony tort posmarujcie z wierzchu kremem czekoladowym (ganache) i ponownie schłodźcie. 
Najlepiej tort wstawić na 10 minut do zamrażalnika. Przestudzonym sosem karmelowym( ale jeszcze nie zgęstniałym) polejcie górę tortu który schładzał się w zamrażalniku. Zaczynając od środka, aby sos spłynął równomiernie na boki. Oprószcie płatkami soli i ozdóbcie według pomysłu własnego. Powodzenia  









2 komentarze: