Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem

Magda

Cukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :)

Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem - Kuchenne Wariacje

 
Składniki na cukinie faszerowane:

– 2 cukinie
– 150 g kurek
– 3 zielone cebulki
– 80 g ryżu parabolicznego
– 20 g parmezanu
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– oliwa

Składniki na 2 porcje.

Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem - Kuchenne Wariacje

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Kawałki cukinii bez nasion możemy pokroić i dorzucić do farszu.

Teraz zabieramy się za farsz. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Po chwili dodajemy umyte kurki – małe w całości a większe pokrojone. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, przyprawiamy i chwilkę dusimy. Gotowy farsz mieszamy z ugotowanym ryżem.

Wydrążone cukinie układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy farszem. Na wierzch cukinii ścieramy parmezan. Cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 30 minut aż cukinie zmiękną.

Smacznego :)

Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *