poniedziałek, 25 września 2017

Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i ziemniaczane kulki


Składniki:
pierś z kurczaka
suszone pomidory w oleju
10 dag sera żółtego
bazylia
czosnek granulowany
0.6 kg ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
0,5 łyżeczki oregano
sól pieprz
bułka tarta, jajko do panierki
2 łyżki oleju
awokado
ziarna słoniecznika

Przygotowanie:
1.Pierś kurczaka przyprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem
2. Nacinamy "kieszeń" i faszerujemy suszonymi pomidorami i serem.
3. Zimniaki obieramy, gotujemy w osolone wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przepuszczamy przez praskę.
4. Ziemniaki przekładamy na stolnicę,
dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, oregano, sól i pieprz według uznania. Wyrabiamy.
5. Formujemy małe kulki i panierujemy w jajku i bułce tartej.
6. Kuleczki smażymy na głębokim oleju, a nadmiar tłuszczu odsączamy w ręczniku papierowym,
7. Kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów.
8. Podajemy z awokado i ziarnami słonecznika.

Smacnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz