Naleśniki z dwóch jajek i mąki pszennej z farszem z pora i żółtego sera
Naleśniki Naleśniki na słono Obiad

Naleśniki z porem

Kuchnia : Polska

Naleśniki z porem – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub jak kto woli – kolację ;) Ostatnio mój Mąż miał manie na pora, więc najpierw powstała sałatka z porem, na którą znajdziecie przepis tutaj -> Sałatka z porem; a teraz w ostatni piątek wymyśliłam, że zrobimy bezmięsne naleśniki właśnie z jego ulubionym porem ;) Są przepyszne, z chrupiącym naleśniczkiem, więc wypróbujcie  koniecznie! :)


Naleśniki z porem – Składniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g pora (waga tylko białych części, bez zielonych łodyg)
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 250g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Naleśniki z mąki pszennej z porem

Naleśniki z porem – Wykonanie:

  1. Usmaż naleśniki wg tego przepisu: Naleśniki – przepis podstawowy (z pominięciem dodawania cukru). Z podanego przepisu wychodzi ok. 5 naleśników o średnicy 28-30 cm.
  2. Pora (tylko tę białą część, bez ciemnozielonej) pokroić w półtalarki.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i podusić kilka minut aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać śmietanę i doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Na każdy naleśnik, na jego jednym brzegu, nałożyć część farszu z pora. Posypać żółtym serem i zawinąć jak na krokiety (czyli najpierw boki naleśnika złożyć do środka, a potem całość zwinąć w rulonik).
  5. Na patelni ponownie rozgrzać olej i podsmażyć zwinięte naleśniki na złoty kolor z obu stron (rozpocząć podsmażanie od strony ‘łączenia’ naleśnika, by potem się nie rozpadały). Smacznego!

Polecam również zajrzeć do wpisów:


naleśniki z porem

4.6 / 5 ( 82 głosów )

8 thoughts on “Naleśniki z porem”

  1. Uwielbiam pora! Te naleśniki robię jutro na obiad. Muszą być pyszne. Dzięki za fajny przepis, pozdrawiam.

  2. Bardzo lubię naleśniki z porem (ja dodaję do nich boczek), dlatego chętnie wypróbuję i taką wersję z serem i śmietaną. Podoba mi się pomysł z podsmażeniem naleśnika. Oj, już mam na nie wielką ochotę:) Będę robić na pewno!

  3. Zostały mi placki po wczorajszych naleśnikach z dżemem i postanowiłam wypróbować twój przepis na naleśniki na słono i… Wyszło, było pyszne, jak sie dolozy jakiejś szynki parmeńkiej albo szwarcwaldzkiej to wychodzi też niezłe ( tak bardziej na słono ) ale wymyśliliśmy z mężem, że można tam jeszcze wcisnąć kurczaka. Wtedy będzie bardziej łagodny farsz. Ale bez mięcha też jest pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here