poniedziałek, 25 września 2017

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Czy są tutaj osoby, które lubią żurek? Ale taki domowy, z białą kiełbaską, z jajkiem! Niektórym ta zupa zapewne kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ale... to dobra zupa na każdą okazję! Jest pyszna i pożywna!  


Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
300 g białej kiełbasy surowej
500 ml zakwasu na żur (w butelce)
6 jajek ugotowanych na twardo
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany 18%
2 liście laurowe PRYMAT
5-6 ziarenek ziela angielskiego PRYMAT
1 łyżeczka majeranku PRYMAT 
sól morska PRYMAT
pieprz czarny mielony PRYMAT

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy. Marchew kroimy w plasterki. Pietruszkę i seler w kosteczkę. Umieszczamy pokrojoną włoszczyznę w garnku. Zalewamy 1,5 litrami wody. Dodajemy kiełbasę, przyprawy oraz do smaku sól. Gotujemy przez 45 minut.

Po 45 minutach wyjmujemy kiełbasę. Zakwas mieszamy w butelce i wlewamy do żurku. Z kiełbasy zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki i ponownie umieszczamy w zupie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Wlewamy zahartowaną śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Podajemy z ugotowanymi wcześniej na twardo jajkami. Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger