Zupa dyniowa
Obowiązkowa zupa w jesiennym menu to zupa dyniowa. Prawdę powiedziawszy wydawała mi się na tyle banalna, że nie umieściłam dotychczas na nią przepisu, ale wychodzi na to, że ciągle o nią pytacie bo ile osób tyle przepisów. Ja odkąd pamiętam robię według swojego, sprawdzonego przepisu. Dynia sama w sobie jest mdła i potrzebuje odpowiednich dodatków, aby wydobyć z niej całą urodę, idealnie sprawdzają się z przypraw imbir, cynamon oraz cytrusy.
Składniki na 4-6 porcji:
1,5 kg dyni -waga razem z bebechami, skórą, ogonkiem itd. 😉
2 średnie cebule
sok z 2 pomarańczy czyli około 200 ml soku pomarańczowego
150-200 g mleka kokosowego * lub innej słodkiej „śmietany”
2 cm kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego
łyżeczka mieszanki garam masala lub pieprzu ziołowego
łyżeczka suszonego czosnku
płaska łyżeczka kukrumy
sól
3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
W garnku 3-5 l rozgrzej olej i zeszklij (podsmaż) w nim posiekaną cebulę. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania), wymieszaj.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię (im mniejsza kostka tym szybciej zupa będzie gotowa) oraz starty na tarce imbir jeżeli używasz świeżego.
- w tym momencie skończył mi się gaz w butli i z całym majdanem musiałam zejść do kuchni mamy.
Dodaj sok pomarańczowy, wymieszaj. Duś 5 minut.
Dolej wody, tak aby była około 2 cm ponad warzywa. Przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut. Zdejmij z kuchenki, zblenduj całość, dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i ponownie zagotuj.
Smacznego!