KUCHNIA

Zupa dyniowa

Obowiązkowa zupa w jesiennym menu to zupa dyniowa. Prawdę powiedziawszy wydawała mi się na tyle banalna, że nie umieściłam dotychczas na nią przepisu, ale wychodzi na to, że ciągle o nią pytacie bo ile osób tyle przepisów. Ja odkąd pamiętam robię według swojego, sprawdzonego przepisu. Dynia sama w sobie jest mdła i potrzebuje odpowiednich dodatków, aby wydobyć z niej całą urodę, idealnie sprawdzają się z przypraw imbir, cynamon oraz cytrusy.

Składniki na 4-6 porcji:

1,5 kg dyni -waga razem z bebechami, skórą, ogonkiem itd. 😉

2 średnie cebule

sok z 2 pomarańczy czyli około 200 ml soku pomarańczowego

150-200 g mleka kokosowego * lub innej słodkiej „śmietany”

2 cm kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego

łyżeczka mieszanki garam masala lub pieprzu ziołowego

łyżeczka suszonego czosnku

płaska łyżeczka kukrumy

sól

3 łyżki oleju roślinnego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W garnku 3-5 l rozgrzej olej i zeszklij (podsmaż) w nim posiekaną cebulę. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania), wymieszaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię (im mniejsza kostka tym szybciej zupa będzie gotowa) oraz starty na tarce imbir jeżeli używasz świeżego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • w tym momencie skończył mi się gaz w butli i z całym majdanem musiałam zejść do kuchni mamy.

Dodaj sok pomarańczowy, wymieszaj. Duś 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dolej wody, tak aby była około 2 cm ponad warzywa. Przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut. Zdejmij z kuchenki, zblenduj całość, dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i ponownie zagotuj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *