Z drożdżami

Żytnie bułeczki razowe na drożdżach

25 września 2017
Jump to recipe

Te bułeczki robiłam o 5 rano w niedzielę. Tak to jest, jeśli spać się nie daje, a tyle przepisów czeka na wypróbowanie 😉 W dodatku to chyba miłe obudzić męża i zaserwować mu pyszne, świeżutkie pieczywo. Bułeczki na takie leniwe śniadania nadają się idealnie.

Bułeczki musiały być żytnie i to z mąki żytniej razowej, żeby były zdrowe. No dobra, mamy tutaj też mąkę pszenną ale za to chlebową. Bułeczki zrobiłam dosłownie w 3 godziny. Bałam się, że żytnia mąka na drożdżach nie pociągnie, ale może mieszanka mąk już daje radę. Następnym razem spróbuję je upiec na zakwasie, o ile tylko będę mieć więcej czasu, aby pozwolić bułkom wyrosnąć

Bułki są ciężkie, konkretne. W środku znajdziecie siemię lniane i płatki owsiane. Możecie spokojnie dorzucić pestki słonecznika czy dyni. Najecie się pewnie jedną sztuką.

Z podanej ilości wychodzi mi 5 bułek żytnich, chociaż autorka oryginalnego przepisu zrobiła ich aż 8. Jeśli macie większą rodzinę to warto upiec je z podwójnej porcji. Pasują do wędlin, serów czy dżemów. Ja następnym razem na pewno dodam kminku. Możecie również posypać bułeczki po wierzchu ziarnami.

Przepis, zmodyfikowany, pochodzi ze strony www.kuchniaupoli.pl

Użyłam tutaj zamiast świeżych drożdży, drożdży suszonych. Mąkę pełnoziarnistą zastąpiłam mąką razową, przez co moje bułeczki są ciemniejsze. Dodatkowo dorzuciłam płatki owsiane i większą ilość siemienia.

 

 

Only registered users can comment.

    1. W zaczynie standardowo mąka pszenna z jasnych czyli 500-650. Pozostałe typy mąk podane – pszenna chlebowa to 750 i żytnia razowa to typ zwykle 2000

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *