To jest miód na moje podniebienie. Uwielbiam grzyby, dzisiaj dostałam pełen koszyk kani. Postanowiłam zrobić z nich flaczki.

 

zupa

Kanie oczyścić pod spodem za pomocą pędzelka a górę umyć pod bieżącą wodą. Pokroić kapelusze w paski o szerokości 7 mm. Nóżki pokroić w słupki. Marchew obrać i pokroić w cienkie paski. To samo zrobić z korzeniem pietruszki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pora najpierw przekroić wzdłuż, następnie w cienkie paseczki.

flaczki

Do garnka włożyć masło, roztopić. Wrzucić cebulkę i smażyć mieszając aż lekko zmięknie. Wlać wodę, dodać listki laurowe, majeranek, ziele angielskie, grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

flaczki z kanii

Gotować 20 minut.

Smacznego.