Składniki na ok 12 sztuk:
Pulpety z leśnymi grzybami i papryką
Pulpety
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
- 15 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 8 leśnych grzybów
- 4 garście szpinaku
- 1 cebula
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do panierki
Sos
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml pomidorów z puszki
- 4 garście szpinaku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- Woda ok 1 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby myję i obieram. Gotuję w osolonej wodzie ok 10 min. Następnie
grzyby przekładam do garnka o grubym dnie. Dodaję masło i cebulę drobno
posiekaną. Duszę dodaję szpinak. Mieszam. Do miski dodaję mięso i
pozostałe składniki. Mieszam dokładnie.
Formuję pulpeciki a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni wylewam olej, obsmażam ze wszystkich stron.
Pulpety przekładam do garnka o grubym dnie. Dolewam wodę i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz dodaję szpinak.
Duszę na małym ogniu ok 15 min.
Podaję z ulubionymi kaszami czy ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz