Kotlety z indyka z cukinią, marchewką i pietruszką :)

25 września 2017

Ponad rok temu robiłam zrobiłam kotlety z cukinią (przepis TUTAJ), które wyszły przepyszne, a to wszystko właśnie dzięki dodatku cukinii. Chcąc iść dalej tym tropem zmodyfikowałam nieco recepturę, dodałam marchewkę, pietruszkę oraz czosnek niedźwiedzi. Smak ponownie mnie nie zawiódł, bo kotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu. 
Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉



Składniki (ok. 8 sztuk):
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 250 g cukinii
  • 150 g marchewki 
  • 3-4 łyżki natki pietruszki 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
  • sól i przyprawy (curry, pieprz ziołowy i czarny, papryka słodka)

Przygotowanie:
  1. Cukinię i marchew obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie rozgrzej olej i podsmażaj warzywa przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  2. Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka. 
  3. Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut. 

8 komentarzy

  1. Przepraszam za moja nieobecnosc na blogu:-). Chorobsko mnie dopadlo. Taki przepis,to od razu czlowiek czuje sie lepiej,bo chec zrobienia kotletow jest ogromna:-). Jest motywacja,aby wstac z lozka. Z pewnoscia zrobie:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ze zdrowiem już lepiej :)
      Ciesze się, że podoba Ci się przepis ;)

      Usuń
  2. Zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów - ciekawa ;)

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze do kotletów drobiowych dodaję warzywa, ale ich nie przesmażam nigdy :) Razem z mięsem mielę cebulkę, marchewkę, czasem też cukinię - nadają super delikatności :) Choć takich na bogato jak Twoje to nigdy nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne takie soczyste te kotleciki dzięki dodatkom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam - pachną obłędnie i są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udały i smakują :D Ja też je uwielbiam ;)
      Dzięki za komentarz ;)

      Usuń