niedziela, 24 września 2017

JAJKA Z SOSEM CZOSNKOWYM I WARZYWAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7

Składniki podstawowe:
  • 7 jajek,
  • 1/2 średniego ogórka małosolnego,
  • 2 średniej wielkości rzodkiewki,
  • duża garść posiekanego szczypiorku.
Składniki na sos czosnkowy:
  • 5 łyżeczek majonezu,
  • 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny mielony Cykoria,
  • sól,
  • odrobina słodkiej papryki,
  • zioła prowansalskie,
  • 3 większe ząbki czosnku.
Przygotowanie:
  • Przygotowuję sos: czosnek rozgniatam nożem i bardzo drobno siekam. Majonez łączę z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku według własnego gustu. Odstawiam do lodówki.
  • Ogórka i rzodkiewkę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Ogórki przekładam na małe sitko.
  • Jajka gotuję na twardo, obieram, przekrawam na pół i układam na talerzu.
  • Ugotowane i ostudzone jajka polewam przygotowanym sosem i posypuję warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)