niedziela, 24 września 2017

Botwinka na zimę

U mnie na działce buraczki wciąż rosną i maja całkiem ładne liście. Buraczki nie są duże, ale do tego przepisu nadają się właśnie idealnie. Zimą są niezastąpione przy robieniu barszczu.


Składniki na 1 słoiki 0,5 l :

liście botwinki
małe buraczki
zielony koperek

1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka octu




Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, buraczki obrać ze skórki. Wszystko pokroić w  miarę  na  równe kawałki. Dodać pokrojony koperek, wymieszać i napełnić słoiki. Do słoika wsypać sól i wlać ocet oraz zimną wodę, tak aby warzywa były przykryte zalewą. Zakręcić słoiki i wymieszać sól, potrząsając słoikami. Wstawić do garnka, wyłożonego ściereczka i gotować 5-7 minut od momentu zagotowania. Wyjąć, obrócić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Też takie robię, potem zupka prawie na poczekaniu. I fasolkę szparagową jeszcze robię, żeby było do kompletu. Miło mi tu zaglądać, pozdrawiam, Majka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja fasolki jeszcze nigdy nie robiłam, muszę to nadrobić. Maju zapraszam ponownie i dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Świetny pomysł, tez się nie nie długo za coś takiego zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) Zupka na poczekaniu, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Zrobiłam chyba z 15 słoików jak wybierałam z ogródka buraczki. W zimie to ulubiona u nas zupka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15, to sporo, ale jak zupka ulubiona, to zdecydowanie warto :)

      Usuń
  4. Też właśnie przyniosłam z ogrodu i będę robić :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...