Bruschetta
Bruschetta to rodzaj słynnej przekąski pochodzącej z Włoch.
To grzanka, która składa się z pieczywa posmarowanego oliwą z roztartym czosnkiem.
Istnieje wiele wariantów tego dania ... dzisiaj podaję z pomidorkami i bazylią.
Bruschetta to doskonała przekąska na imprezę lub weekendowe śniadanko ;)
Składniki na 2 porcje:
2 bułki - u mnie ciabata
pomidorki koktajlowe np. cherry
oliwa
ząbek czosnku
pieprz
kilka listków bazylii
dodatkowo: mix sałat
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 210°C - opcja grill.
Bułki przekrój na pół i posmaruj oliwą za pomocą pędzelka lub oliwą w spray-u.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę - rozsmaruj na bułkach.
Do nagrzanego piekarnika (środkowa półka) włóż bułeczki na ok. 5 minut.
W tym czasie umyj pomidorki i każdego przekrój na 4 części.
Gotowe grzanki połóż na talerzu z sałatą a na nich rozłóż pomidorki.
Całość udekoruj bazylią, skrop oliwą i dopraw pieprzem.
PS. Jeżeli bruschettę zaserwujesz jako przekąski proponuję ciabatę pokroić na kromki.
Komentarze
Prześlij komentarz