Puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami. Można również użyć malin lub innych ulubionych owoców. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie popołudniowej kawki, herbaty lub na specjalne okazje. Nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne. Ciasto posypałam cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa też będzie pasować. Wybór należy do Was. Koniecznie spróbujcie 🙂
Składniki:
- około 600 g truskawek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i mleko. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Zmiksować.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Ciasto czekoladowe i truskawki, to brzmi przepysznie 🙂