Ciasto czekoladowe z truskawkami


Puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami. Można również użyć malin lub innych ulubionych owoców. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie popołudniowej kawki, herbaty lub na specjalne okazje. Nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne. Ciasto posypałam cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa też będzie pasować. Wybór należy do Was. Koniecznie spróbujcie 🙂

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Składniki:

  • około 600 g truskawek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić.

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i mleko. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Zmiksować.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 




 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Ciasto czekoladowe z truskawkami