Gryczano-ryżowe muffinki bezglutenowe :)

23 września 2017

Czy to nie wygląda obłędnie pysznie? 😂 Bo smakuje dokładnie tak samo, jak wygląda. Co my tu mamy? Ostatnio moje częste połączenie mąk, czyli gryczanej z ryżową, słodki smak od cukru kokosowego oraz przesłodki krem krówkowy od Super Krówki. Całość smakuje przepysznie i dla przypomnienia - wciąż mamy do czynienia z wypiekiem bezglutenowym



Składniki (ok. 7 muffinek):

  • 100 g mąki gryczanej 
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 małe jajka
  • 30 g cukru kokosowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 150 ml mleka 
  • krem pistacjowo-kakaowy (Super Krówka)

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki, oprócz kremu przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżki.
  2. Do wybranych foremek przelej trochę ciasta, następnie wyłóż 1 łyżeczkę kremu pistacjowo-kakaowego, kolejno przykryj ponownie niewielką ilością ciasta. 
  3. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25-30 minut. 

10 komentarzy

  1. Z wyglądu trocha jak donuty :D Z pewnością pyszne - idealne na każdą okazję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być genialne! Kiedyś robiłam muffinki z kajmakiem w środku, ale to było przed zmianą sposobu odżywiania - koniecznie muszę wypróbować z kremem Super Krówka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że samo ciasto musiało być już smakowite, to jeszcze ten krem krówkowy wszystko ubogacił, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłęd to nawet mało powiedziane <3 Tego kremu tak bardzo chcemy też spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki fantastczny kształt wyszedł!- ciekawa jestem jakie miałaś do tego foremki? tego kremu nie mam al myślę ze wyszłyby pyszne np z domową wersją nutelli lub z innym słodkim kremem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie wiedziałam wcześniej co to za foremka, teraz sprawdziłam i okazuje się, że to na donaty. Z tym, że ja zawsze daje więcej ciasta, dlatego nie ma typowego kształtu pączków z dziurką, tylko takie jak powyżej :)

      Usuń
  6. jaki fajny donutowy kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No I jeszcze kusisz takimi apetycznymi muffinami. Przepis zapisuje. Ciesze sie,ze jest sezon dyniowy,bo wtedy korzystam z Twojego przepisu na leczo z dynia:-). Genialny! Pozostale przepisy na leczo tez znakomite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie! Leczo z dynią - zapomniałam o nim, muszę nadrobić :) Szkoda, że w tym roku nie udało mi się zrobić jakiegoś nowego przepisu na leczo :(

      Usuń