Zielone placki są super! Dzieci je uwielbiają!
Placuszki jak placuszki, ale przecież nie byle jakie bo dinozaurowe 🙂
Szpinak w nich jest moim zdaniem niewyczuwalny, kolor fajny, a jak pozwalam polać miodem albo oprószyć pudrem – pełnia szczęścia 🙂
PRZEPIS NA ZIELONE PLACKI
Składniki na zielone placki:
150g szpinaku świeżego lub mrożonego
350 ml kefiru
1 jajko
2 łyżki cukru lub ksylitolu
2 szkl mąki orkiszowej jasnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
30 ml oleju lub roztopionego masła + do smażenia
Jak zrobić zielone placki:
Szpinak jeśli jest mrożony – rozmrażamy (chyba, że macie blender z funkcją kruszenia lodu). Szpinak blenderujemy z częścią kefiru na gładki, zielony koktajl.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą trzepaczki mieszamy wszystko kilka chwil.
Patelnię rozgrzewamy (niezbyt mocno!) z niewielką ilością oleju.
Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na patelnię.
Smażymy aż pojawią się pęcherzyki powietrza i przerzucamy na drugą stronę, wtedy smażymy jeszcze minutę.