zielone_placki

 

 

 

 

 

 

zielone_placki

 


 

 




Zielone placki są super! Dzieci je uwielbiają!

Placuszki jak placuszki, ale przecież nie byle jakie bo dinozaurowe 🙂

Szpinak w nich jest moim zdaniem niewyczuwalny, kolor fajny, a jak pozwalam polać miodem albo oprószyć pudrem – pełnia szczęścia 🙂

 

 

 

PRZEPIS NA ZIELONE PLACKI

Składniki na zielone placki:

150g szpinaku świeżego lub mrożonego

350 ml kefiru

1 jajko

2 łyżki cukru lub ksylitolu

2 szkl mąki orkiszowej jasnej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

30 ml oleju lub roztopionego masła + do smażenia

 

 

Jak zrobić zielone placki:

Szpinak jeśli jest mrożony – rozmrażamy (chyba, że macie blender z funkcją kruszenia lodu). Szpinak blenderujemy z częścią kefiru na gładki, zielony koktajl.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mieszamy.

Dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą trzepaczki mieszamy wszystko kilka chwil.

Patelnię rozgrzewamy (niezbyt mocno!) z niewielką ilością oleju.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na patelnię.

Smażymy aż pojawią się pęcherzyki powietrza i przerzucamy na drugą stronę, wtedy smażymy jeszcze minutę.

 

 





zielone_placki