22 września

Dyniowe kopytka

Mamy piątek, a więc po całym tygodniu nie bardzo są chęci na gotowanie?Tak, tak wiem to 
z autopsji. A najlepiej jak jeszcze są ziemniaki z wczorajszego obiadu. A więc zapraszam dzisiaj na szybkie, pyszne, jesienne "danie" odsmażane kopytka dyniowe. Dynię możecie użyć na 2 sposoby albo pieczoną, albo surową. Ja wybrałam surową, ponieważ nie miałam wcześniej upieczonej a miało to być szybkie danie do przekąszenia.


Składniki:
1 kg ziemniaków
200 gram mąki pszennej
2 duże jajka
2 łyżki masła 
1/2 dyni hokkaido
sól do smaku


dodatkowo:
1 łyżeczka soli
woda do gotowania 
maszynka lub praska do ziemniaków




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Do kopytek najlepsze są "wczorajsze " ziemniaki czyli takie ugotowane wcześniej, nie tego samego dnia, ewentualnie na kilka godzin przed przygotowaniem kopytek.
Zimne ziemniaki przeciskamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. U mnie była to maszynka, ponieważ razem z ziemniakami przez maszynkę przepuściłam 3-krotnie surową, obraną ze skóry dynie hokkaido. Dodajemy do masy sól, mąkę i jajka, zagniatamy ciasto.


Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki.


W garnku gotujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową i najlepiej podawać od razu jeszcze cieplutkie lub odsmażone 😙




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger