Kolejny post z cyklu domowy fast-food. Tym razem popularny kebab w bułce. Mięso użyte mieszane, czyli filet z kurczaka i polędwica wieprzowa, do tego warzywa, czyli kukurydza, pomidor, cebula i ogórek kiszony. Do tego sos czosnkowy i bbq.
Składniki (na 4 kebaby):
300 g polędwicy wieprzowej
1 mniejsza połowa fileta z kurczaka
2 pomidory
3 ogórki kiszone
1 cebula
pół puszki kukurydzy
sosy: czosnkowe, bbq
4 bułki do kebaba
przyprawa do kebaba (użyłam prymat kebab-gyros)
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Kroimy na małe kawałki, a następnie obsypujemy przyprawą. Nadziewamy na ruszt na zmianę filet-polędwica aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut w funkcji grill. Kiedy mięso się upiecze wyciągamy z piekarnika i kroimy nożem w paseczki, by móc swobodnie je umieścić w bułce
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidory kroimy na półplasterki lub drobniej :). Ogórki kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy z puszki.
Kiedy mięso jest już upieczone to do piekarnika wrzucamy na 1-2 minuty bułki do kebaba. Następnie podgrzaną bułkę przekrajamy. Do środka najpierw wlewamy sos, a następnie układamy dodatki czyli mięso, warzywa i sos i gotowe :).
Super przepis! Na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń