czwartek, września 21, 2017

Ciasto Metrowiec

metrowiec,krem,ciasto,ciasto przekładane,cake


Smak wynagradza czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie tego pysznego ciasta.

Ciasto:
  • 8 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 łyżek oleju
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać ciepłą wodę i olej-wymieszać.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i zmiksować z masą z żółtek.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao.Do przygotowanych keksówek przełożyć ciasta i piec w temperaturze 180ºC przez ok.40 minut.

Krem:
  • 4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukry
  • laska wanilii 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 375 g margaryny KASIA extra maślany smak lub masła
Laskę wanilii przekroić na pół i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka.Trzy szklanki mleka zagotować z ziarenkami i cukrem.Resztę mleka wymieszać z mąkami,dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotować aż masa zgęstnieję.Zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu. Odstawić do wystudzenia.Miękką margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń aż powstanie  krem.
Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą.

Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki 30%
Kremówkę zagotować,zestawić z ognia i dodać połamane czekolady,odstawić na ok.10 min. i dokładnie wymieszać.Ostudzoną i tężejącą czekoladą polać ciasto.

*Kroimy po skosie
*Dobrze jest aby ciasto pozostawić na noc,aby się przegryzło



1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger