Placki drobiowe z cukinią i żółtym serem to znakomity pomysł na smaczne, szybke i proste danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych kotletów z kurczka. Delikatne mięso połączone z cukinią, żółtym serem i szczypiorkiem, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie. 

 

 


1 podwójna pierś z kurczaka

1 mała cukinia

150 g startego żółtego sera

pęczek szczypiorku

1 jajko

1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki majonezu

olej do smażenia

czarny pieprz

sól

Umytą cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut.  Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok.
Umytą pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy odciśniętą cukinię oraz starty żółty ser. Opłukany szczypiorek drobno siekamy i łączymy z zawartością miski, dodajemy również mąkę, jajko oraz majonez, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron na złoto- brązowy kolor.
Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tak przygotowane placki podajemy z surówką i ziemniakami.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.