Mizeria z sałaty

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na lato. Cudownie orzeźwia i wybornie smakuje. Szczególnie z młodymi warzywami z własnego ogródka. Robi się ją błyskawicznie. To bardzo ważne, gdyż w sezonie letnim nie mamy chęci przesiadywać zbyt długo w kuchni. Każdą wolną chwilę staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Dlatego też wybieramy szybkie i lekkie dania. W moim domu mizerię przygotowywało się zawsze na dwa sposoby. Były to ogórki zalane kwaśną śmietaną albo sałata. Jedno i drugie zestawienie smakowało rewelacyjnie. Ja jednak nie byłabym sobą, gdybym coś nie pozmieniała. I tak powstała nowa, bardziej ostrzejsza wersja mizerii z sałatą. Polecam. Wyszła super. Spróbujcie sami:)

1 l maślanki naturalnej
główka sałaty
pęczek rzodkiewek
sól, pieprz, cukier do smaku
    
Sałatę należy bardzo dokładnie opłukać, a następnie porwać/pokroić na małe kawałki. Rzodkiewkę natomiast ścieramy na tarce o małych oczkach. Po czym jedno i drugie warzywo przekładamy do salaterki i zalewamy maślanką. Przyprawiamy solą, delikatnie pieprzem i cukrem do smaku, a następnie dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i mięsem
.



Komentarze

Popularne posty