Grillowany ser halloumi z pomidorami to lekka i bardzo smaczna przekąska. Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Świetnie smakuje dodany do sałatek, a także na ciepło z grilla, podany z pomidorami i truskawkami.
Składniki:
(2 porcje)
- 225 g sera halloumi
- 2 pomidory
- 4 dojrzałe truskawki (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Ser i pomidory pokroić w 0,5 - 1 cm plastry i smażyć na grillu lub suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Pomidory grillować nieco krócej. Sera zbyt długo nie grillować, gdyż będzie twardy, powinien być miękki w środku z chrupiącą skórką.
- Kawałki ciepłego sera i pomidorów można podać z plasterkami truskawek i listkami bazylii. Przystawkę skropić oliwą wymieszaną z octem, delikatnie oprószyć pieprzem. Ser jest dość słony i według mnie przekąska nie wymaga dodatkowego solenia.
Zobacz również: caprese - sałatka z pomidorów i sera mozzarella.
Nie jadłam, ale bardzo chętnie zrobie i zjem :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam tego sera, alee wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńRównież nie próbowałam, ale nabrałam smaka na niego :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ser halloumi :) Bardzo fajny szybki przepis :)
OdpowiedzUsuń