To ciasto zachwyca. Zdecydowanie niewyczuwalna ciecierzyca, która nadaje jedynie delikatnie orzechowy posmak. Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciacho, które świetnie smakuje z powidłami śliwkowymi. Przepis skierowany dla osób, które lubią zdrowsze wypieki i nie boją się eksperymentować w kuchni. 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 3 jaja 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść orzechów laskowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
  • orzechy lub kolorowe kuleczki do dekoracji 
Ciecierzycę, jaja, olej, wanilię i miód zmiksować na gładką masę. Dodaję kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Dodaję orzechy laskowe. Przygotowaną masę przekładam do formy keksowej o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami. 

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy