sobota, 13 grudnia 2014

PIEROGI NA WIGILIĘ?? IT'S POSSIBLE!!! :))

     Nie wyobrażam sobie usiąść do Wigilijnego stołu i nie spróbować wielu pyszności. Jak to dobrze, że będąc bezglutenowcem również można pozwolić sobie na smakołyki!! :) Poniżej podaje dwa wypróbowane przepisy na ciasto pierogowe. Polecam. Smaczne!! ;)


CIASTO NA PIEROGI GRYCZANE

  • 200 g mąki gryczanej (plus do podsypania stolnicy oraz "na palce" do lepienia pierogów)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 ml wrzątku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
               Mąki należy wymieszać ze sobą  z dodatkiem soli. Zrobić w nich małe "wgłębienie" do którego wlac powoli wodę. Wymieszać łyżką  (ponieważ będzie gorące). Po wymieszaniu dodać  olej. Gdy trochę przestygnie wyrobić ciasto rękami. Jeżeli będzie zbyt suche dodać odrobinę wody. Gdy już będzie wyrobione, należy podzielić go sobie na kilka części, które po kolei rozwałkowywać. Nie może być zbyt cieknie ponieważ może być problem ze "sklejeniem" pieroga. Gotować w osolonej wodzie, okoły minuty. . Kiedy wypłyną na wierzch znaczy, że są gotowe. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że  najlepiej smakują zaraz po zrobieniu - jednak mrożone też są niczego sobie. SMACZNEGO!!! ;)

     Poniższe zdjęcia pokazują zrobione przeze mnie pierożki z tego przepisu. Jestem fanką ruskich wiec byłam w siódmym niebie gdy w końcu  mogłam zjeść pierogi! :))

FARSZ RUSKI
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200-220 g sera białego
  • cebula + olej do jej smażenia
  • pieprz i sól do smaku
     Ugotowane, ugniecione oraz przestudzone ziemniaki połączyć z serem białym oraz podsmażoną wcześniej cebulką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Porządnie wymierzać. Można "faszerować" nasze cisto pierogowe!!








BEZGLUTENOWE CIASTO PIEROGOWE - z mixu mąki bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron.
  • 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • sól do smaku (szczypta)

     Z wymienionych składników dokładnie wyrobić ciasto. Delikatnie rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Formą wyciąć krążki ciast, które nadziewać ulubionym farszem. Gotować około 4-5 minut w lekko osolonej wodzie.Można?? MOŻNA!! ;))


     SMACZNEGO!!!!


Pozdrawiam I. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz