poniedziałek, 5 stycznia 2015

RUSKIE PIEROGI!!! :))

Pierogi ruskie - to jest to!!! ;)

Co będzie potrzebne -

ciasto:
  • 500 g mixu mąk bezglutenowych (ja używam Schar)
  • 1-2 jajka
  •  250 ml wody 
  • łyżeczka soli
    Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy żeby nie było zbyt grube (3-4mm), nadziewamy ulubionym farszem - w moim przypadku był to farsz ruski - i voilà!! Pychota na talerzu :))  Gotujemy do wypłynięcia, w osolonej wodzie, ok. 5 minut.


Farsz:

  • 400 g sera
  • 800 g ziemniaków
  • duża podsmażona cebula
  • do smaku -sól, pieprz, pieprz ziołowy
    Mieszamy i farsz gotowy!! :)) Kwestia farszu jest sporna, gdyż zależy od własnych upodobań i smaków - ja zawsze najpierw gotuje ziemniaki - następnie stopniowo dodaje ser i próbuję, żeby farsz nie był zbyt ziemniaczany albo zbyt serowy. Najprostszym jednak sposobem na udany farsz, wg mnie jest proporcja - 2 części ziemniaków - 1 część sera :) 


SMACZNEGO!!! ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz