piątek, 6 marca 2015

PLACUSZKI CZOSNKOWE

Miały być bułeczki jednak blacha do muffinek zaginęła w akcji :)) Powstały "placuszki", pyszne, czosnkowe, bezglutenowe - inspirowane przepisem z Książki "Kuchnia Polska bez pszenicy".

Przepis :
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 10 g płatków gryczanych ( ja dodałam otręby gryczane)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju 
  • 25 g drożdży świżych  (oryginalnie w przepisie 1 łyżeczka suszonych)
  •  łyżeczka soli
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • oryginalnie w przepisie dodajemy tyle wody, aby ciasto miała konsystencję budyniu. Ja jednak nie posiadając blaszki do pieczenia, dodałam jej tyle ażeby ciasto nie "rozlało" mi się kiedy wyłoże je na blachę.  

W misce mieszamy mąki oraz rozpuszczone wcześniej w łyżce, dwóch ciepłej wody drożdże.Dodajemy kolejno - przecisniety przez praskę czosnek, zioła, bazylię, sól, otręby - oraz stopniowo wlewamy wodę. Odstawiamy żeby ciasto troszkę wysorło po czym wkładamy albo do foremek albo na blachę. 180 stopni, 30- 35 minut. Pychota :))









  SMACZNEGO!!! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz