poniedziałek, 18 września 2017

Drożdżowo makowe ze śliwką


Drożdżowo makowa baba ze śliwą i kruszonką. Znika jeszcze ciepła.Do tego kubek kawy i wiele do szczęścia nie potrzeba. Dodałam dużo śliwek bo bardzo je lubię. Mak można dodać mielony i cały.

















210 g mąki pszennej typ 500
40 g maku
1 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżka jogurtu greckiego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 żółtka
1 łyżka masła

śliwki:
40 dkg śliwek węgierek
3 łyżki cukru trzcinowego

kruszonka:
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki smalcu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru

Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z cukrem trzcinowym na puch. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka ubite, jogurt, mak i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto będzie za rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około dwie godziny.

Śliwki pozbawiam pestek i przesmażam razem z cukrem na patelni aż trochę zmiękną.
Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 60 cm na 30. Moja foremka ma długość 30 cm i takie długie paski potrzebuję. Ciasto kroję na paski o szerokości 10 cm cztery sztuki i jeden zostawiam szerszy 20 cm. Na tym szerszym układam na środku wzdłuż śliwki, nakładam na nim kolejny  pasek ciasta i znowu układam śliwki, przykrywam go trzecim paskiem i znowu śliwki, na to czwarty pasek i śliwki. Ciasto składam w roladę, sklejam na końcach. Przekładam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:
Do miski przekładam masło, smalec i mąkę, zagniatam palcami, na końcu dodaję cukier i już tylko łączę. Na ciasto wykładam kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut.

2 komentarze: