Pasta jajeczna z mascarpone – to pyszna, delikatna, kremowa pasta na kanapki, która równie dobrze sprawdzi się jako nadzienie do faszerowanych jajek. Poniższy przepis jest wersją podstawową, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki (np. rzodkiewkę, ogórka itd.). Jeśli spodobał się Wam ten przepis, to może również zechcecie wypróbować taką pastę: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – przepis
Pasta jajeczna z mascarpone – Składniki:
- 6 jajek (u mnie klasa M)
- 2 czubate łyżki serka mascarpone (ok. 110g)
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek lub koperek
Pasta jajeczna z mascarpone – Wykonanie:
- Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki (będzie się go łatwiej mieszało)
- Jajka ugotować na twardo (około 8 minut od momentu zawrzenia wody). Obrać ze skorupek. Następnie zetrzeć obrane jajka na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę.
- Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i majonezem, dodać do jajek. Doprawić do smaku solą i pierzem, wymieszać całość.
- Koperek lub szczypiorek posiekać drobno, dodać do pasty jajecznej i ponownie wymieszać. Podawać na kanapki lub jako farsz do faszerowanych jajek. Smacznego!
Poniższy przepis jest wersją podstawową, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki (np. rzodkiewkę, ogórka itd.). Jeśli spodobał się Wam ten przepis, to może również zechcecie wypróbować taką pastę: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – przepis