poniedziałek, września 18, 2017

Tarta z jeżynowym kremem



Zapraszam na kolejną tartę,tym razem z pysznym kremem jeżynowym.


Spód:
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
Mąkę przesiać,zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło)i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć jeden arkusz papieru a ciasto przełożyć na blachę papierem do góry,zdjąć arkusz i wylepić formę.Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np:groch,fasole,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180ºC )i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Tarte piekłam w formie o średnicy 25 cm.

Krem jeżynowy:
  • 400 g jeżyn
  • 2-4 łyżki cukru (zależy czy jeżyny są mocno kwaśne)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietanki 30%
Jeżyny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny aby puściły sok.Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i pozostawiamy do napęcznienia.Jeżyny wstawiamy na ogień i gotujemy kilka minut,przecieramy przez sitko.Powstały mus ponownie zagotowujemy i zestawiamy z ognia.Żelatynę wrzucamy do gorących jeżyn i mieszamy aż się rozpuści,odstawiamy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno,małymi porcjami dodajemy schłodzone prawie tężejące jeżyny.Powstały krem wykładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy według uznania. Schładzamy w lodówce.






8 komentarzy:

  1. Mniaaam ale smacznie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tarty :) jakie piankowe nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarty to moje ulubione ciasta,mam na ich punkcie hopla :))

      Usuń
  3. Jakie pyszności <3 Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda! Chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam smakowicie wygląda. Chyba wpraszam się na kawę i ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym z czystą przyjemnością!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger