Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą

Jedno z moich ulubionych zestawień - delikatne mięso z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Tego typu danie obiadowe doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny domowy posiłek jak i na uroczysty obiad z rodziną. Prezentuje się bardzo smacznie i jest do tego zdrowe. Dodatkowym atutem jest łatwość wykonania i ten smak...:) Smacznego!

Składniki:

  • Duża pierś z kurczaka podwójna
  • 5-6 pomidorów suszonych  w oleju
  • 1/3 kostki sera feta
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano

 Przygotowanie:

Mięso myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pierś kroimy na pół, następnie robimy poziome nacięcie tak aby zrobiła się kieszonka.
Przygotowujemy marynatę. Wyciskamy czosnek przez praskę, mieszamy go z łyżką oliwy z suszonych pomidorów, dodajemy sól, pieprz, oregano (może być też tymianek, lub bazylia w zależności od tego co lubimy). Przygotowane wcześniej mięso nacieramy z każdej strony marynatą i odstawiamy do lodówki na ok.1h.
Suszone pomidory kroimy w kosteczkę lub paseczki, dodajemy ser feta, doprawiamy (pieprzem, ziołami). Sama tego typu farszu nie solę - dla mnie feta jest wystarczająco słona.
Farsz dzielimy po połowie i wkładamy do wcześniej naciętych kieszonek w mięsie. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy z suszonych pomidorów. Układamy mięso i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 -30 minut,w zależności od grubości mięsa.

Danie to będzie idealnie komponować się z opiekanymi ziemniakami:)

Komentarze