Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Shortbread z tymiankiem


Te słone ciasteczka to moja zmora. Zmora w postaci kalorii, bo nie umiem poprzestać na jednym. Najczęściej piekę je więc wtedy, kiedy wybieram się do koleżanki i nie chcę przyjść z pustymi rękami. 

Ich przygotowanie to  bułka z masłem. Dodatkami można dowolnie zarządzać, a ograniczeniem jest tylko kuchenna szafka z przyprawami. Robiłam kiedyś z czubricą, z samym parmezanem, a w planach mam z wędzoną papryką i z rozmarynem. A można jeszcze z lawendą, miętą, oregano, oliwkami. 

I z kminkiem, do którego po latach w końcu się przekonałam!



Składniki:
  • 125 g mąki
  • 110 g masła
  • 60 g parmezanu lub sera grana padano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, , dodajemy starty na tarce parmezan, sól i tymianek. 
  2. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i przekładamy na mąkę. Siekamy nożem, a po chwili zaczynamy łączyć mąkę z ciastem rękami. Ciasto będzie się na początku bardzo sypkie, ale właśnie takie właśnie ma być. 
  3. Zagniatamy kulę, lekko rozpłaszczamy ją ręką z góry i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. 
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek przekładamy ciasto i palcami lub wałkiem do pieczenia ugniatamy lub rozwałkowujemy na kształt prostokątu. 
  5. Jeszcze przed pieczeniem kroimy na kwadraty za pomocą radełka lub noża. 
  6. Pieczemy ok. 15 minut (max. 20) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Smacznego! 
 

12 komentarzy:

  1. Fantastyczne! Wyobrazam sobie jak pieknie musza pachniec i jak wspaniale smakowac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, maślane, do tego parmezan, sól i zioła. Dobrze, że raz na jakiś czas :)

      Usuń
  2. Mmm apetycznie wygląda! Ja lubię też wersję na słodko ze skórką cytryny:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy17/9/17

    Z kardamonem i skórką cytrynową. Z rozmarynem i miętą. Boszsz... zaczyna mnie wyobraźnia ponosić...

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je w słodkiej wersji, szczególnie za ich prostotę. Czas upiec wytrawne! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, dwa podstawowe składniki (mąka i masło) a reszta to dodatki. Wytrawne, zwłaszcza z parmezanem, są super!

      Usuń
  6. Oooooh :) Takie na wieczór, do piwka. Cudne!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger