Krucha szarlotka pod pierzynką


Krucha szarlotka pod pierzynką
Składniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą
  • 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki)
  • 40 dag mąki
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru + 2 łyżki
  • 25 dag masła
  • Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • Szczypta soli

Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać z mąką, dodać cukier puder, szczyptę soli. Zrobić na środku wgłębienie i wbić trzy żółtka. Białka zostawić. Szybko zarobić ciasto dłońmi na stolnicy. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Gdy ciasto będzie się chłodziło przygotujemy jabłka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałeczki i wrzucić do rondla o grubym dnie. Jabłka rozparzać przez kilka minut, pilnując by się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier waniliowy lub esencję + łyżka cukru. Jeżeli jabłka będą bardzo kwaśne można je na końcu dosłodzić.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem tortownicę. Trzeba zostawić ok. 1/5 ciasta, aby wykleić brzegi na wysokość ok. 2 cm. Na surowym cieście umieścić rozparzone jabłka. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st. C z termoobiegiem lub 220 w zwyczajnym piekarniku. W czasie pieczenia białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na końcu ubijanie dodać 2 łyżki cukru pudru. Po 20 min. pieczenia wyjąc ciasto, na jabłkach rozsmarować pianę z cukrem i piec kolejne 20 min. tak, aby piana miała złoty kolor.

Ta wspaniała, krucha szarlotka z pewnością na stałe zagości na Waszych stołach. Jabłka można zastąpić innymi owocami – jagodami, gruszkami, brzoskwiniami czy morelami. 




Komentarze