niedziela, 10 września 2017

Biała zupa krem (Pietruszka,seler,ziemniaki)

Na początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem z białych warzyw. Nudzie mówię zdecydowane nie !, stąd też niniejsza zupa wykończona będzie w niezwykły sposób : Będzie chrupko, pikantnie i pysznie. Zapraszam. 




Na bulion warzywny:

· 500 g włoszczyzny :
· 3 średnie marchewki
· ćwierć selera
· 2 korzenie pietruszki
· połowa cebuli
· 2 ząbki czosnku
· biała część pora



Przyprawy :
· 4-5 ziaren ziela angielskiego
· 2-3 listki laurowe
· 2-3 gałązki natki pietruszki
· ok.2-3 litry zimnej wody
· 2 łyżeczki oleju kokosowego

Na krem
· 4-5 średniej wielkości korzeni pietruszki ok 350 g
· ćwierć selera
· 4 średnie sztuki ziemniaków
· 50 g (1/2) serka topionego typu Gouda
· 100 ml kwaśnej śmietany 12%

· Przyprawy
· 1 łyżeczka oleju
· 2 łyżki Vegety
· 1/4 łyżeczki świeżo startej lub mielonej gałki muszkatołowej
· szczypta cukru
· 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dodatki
· 3 gałązki natki pietruszki
· 1 mała marchew

· na grzanki :

· 1 bułka grahamka
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 łyżeczka granulowanego czosnku
·
· Na karmelizowaną cebulkę z chili :

· 1 cebula
· 1 łyżka miodu akacjowego
· 1/2 świeżej papryczki chili
· szczypta soli

Sposób przygotowania: 

1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do wysokiego garnka pokrojony na mniejsze kawałki warzywa. Dodajemy białą część pora, 2 ząbki czosnku oraz opieczoną połówkę cebuli. Dodajemy 5 ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Wrzucamy 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego. Całość przesmażamy przez ok. minut do momentu aż warzywa zaczną uwalniać zapach. 


2. Podsmażone warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy wywar przez 45 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. 


3. Bulion przecedzamy. Pozostałe warzywa umyte i obrane : 4 sztuki pietruszki,4 średnie ziemniaki oraz ćwiartkę selera kroimy na kostkę ok 2 cm każda. Warzywa podsmażamy na łyżeczce oleju do momentu aż lekko zmiękną i staną się aromatyczne. Zeszklone warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy pod przykryciem, aż staną się miękkie. Trwa to ok. 10 minut. 


4. Gdy warzywa zmiękną dodajemy 50 g serka topionego i typu Gouda, wlewamy 100 ml kwaśnej 12% śmietany i wszystko miksujemy blenderem na gładki i jednolity krem. Doprawiamy zupę 2 łyżeczkami Vegety lub soli szczyptą cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. 


5. Cebulę i chili podsmażamy na patelni z łyżeczką łuszczu i dodajemy miód. Smażymy na złocisty karmelowy kolor. Bułkę na grzanki doprawiamy czosnkiem granulowanym i polewamy oliwą z oliwek smażymy równomiernie z każdej strony aż otrzymamy złocistą skórkę. 


Na patelni wrzucamy marchewkę pokrojoną na cienkie paseczki i podpiekamy 1 minutę by zmiękła ale wciąż pozostawała chrupka. 


6. Krem wylewamy na talerze, pośrodku wykładamy karmelizowaną cebulkę i chili. Siekamy natkę pietruszki i wykładamy grzanki.

8 komentarzy: